PERUSTIETOA KISAMATKOISTA UUSILLE UIMAREILLE JA HEIDÄN HUOLTAJILLEEN

Kilpauintiseurana käymme kisamatkoilla noin kerran kuukaudessa uintikauden aikana. Matkat suuntautuvat yleensä lähikaupungeissa järjestettäviin kisoihin. Näiden lisäksi uimari voi osallistua myös valtakunnallisiin Rollo -uinteihin (paikkakunta vaihtelee), IKM kilpailuihin sekä nuorten ja aikuisten SM kilpailuihin.

Kilpaileva uintiurheilija tarvitsee lisenssin useimpiin kilpailuihin. Lisenssin maksanut uimari saa Blue Cardin, joka on hyvä pitää mukana kilpailuissa. Lisenssiin sisältyy tapaturmavakuutus harjoituksissa, kilpailuissa, leireillä ja matkoilla näihin tapahtumiin. Lisenssi astuu voimaan seuraavana päivänä lisenssin maksamisesta. Lisenssin hintaan kuuluu myös kauden Uinti-lehdet. Blue Cardin voi lunastaa Uimaliiton kotisivujen kautta. Sivulta löytyy myös hinta- ja lisätietoa lisenssistä. Tutustu lisenssiin TÄSTÄ.

Kilpailuun ilmottaudutaan viimeistään viikkoa ennen kilpailun alkua. Valmentaja tiedustelee uimarin mahdollisuutta osallistua kisaan ja valitsee uitavat lajit yhteistyössä uimarin kanssa.  Nuoremmissa ikäluokissa pyritään monipuoliseen lajivalikoimaan ja valmentajan näkemys uitavista lajeista on painavampi kuin vanhemmilla uimareilla, jotka ovat jo "erikoistuneet" parhaiten kyseiselle uimarille soveltuviin lajeihin ja matkoille. Mikäli uimarille tulee este ennen kisaa (sairastuminen tai muu pakottava syy), asiasta on heti ilmoitettava valmentajalle. IKM finaaleissa ja SM kisoissa  poisjäännistä vaaditaan lääkärintodistus.

Kilpailumatka tehdään  pääsääntöisesti seuran vuokraamalla linja-autolla. Kilpailut ovat yleensä aina yksipäiväiset ja ne pidetään joko lauantaina tai sunnuntaina. Matka alkaa uimahallilta erikseen ilmoitettava aikataulun mukaan, josta tiedotetaan uimareille ennen kisoja ja myös kotisivuilta pitäisi löytyä tietoa asiasta. Matkat sisältyvät uimareilta perittävään perusmaksuun, joten ensisijainen matkustustapa on joukkueena  liikkuminen.  Jos jostain syystä kuitenkin haluatte mennä omalla autolla, niin seura ei korvaa näitä kuluja ja lisäksi valmentajalle on asiasta ilmoitettava  hyvissä ajoin. Myös kisapaikalla on oltava viimeistään verryttelyn alkaessa, eli noin tunti ennen varsinaisen kisan alkua.

Kisamatkoilla on yleensä linja-autossa tilaa myös uimareiden vanhemmille (5-10 paikkaa). Mikäli haluat lähteä kannustamaan uimareitamme ja seuraamaan oman lapsesi suorituksia, niin seuran jäsenenä pääset kyytiin veloituksetta.

Kilpailumatkalle olisi syytä varata ainakin seuraavaa: normaalit uimavarusteet (uimapuku/housut, uimalasit, uimalakki, pyyhe). Suositeltavaa on, että mukana olisi myös varavarusteet. Varsinkin uimalasit ovat kulutustavaraa ja kisajännityksessä voi helposti kumirenksut katketa. Yleisesti, etenkin vanhemmat uimarit, käyttävät erillistä kisauimapukua ja verryttelyuimapukua. Mukaan on hyvä varata myös pientä purtavaa (sämpylä, hedelmä, (urheilu) juomaa yms.). Kisat kestävät 4-6 tuntia, joten pieni välitankkaus on tärkeää. Halleissa on yleensä myös kahvio, josta voi ostaa sämpylöitä ja juotavaa. Muutamissa halleissa pukuhuoneen kaapit toimivat 50c kolikolla, joten sellainenkin olisi hyvä olla varalta mukana.

Kisojen kotimatkalla pysähdytään yleensä syömään matkalle sattuvalle liikenneasemalle.  Tämän ruokailun maksaa kukin itse, joten uimarille olisi hyvä varata mukaan hieman ruokarahaa.

Kisamatka päättyy uimahallille, mutta bussista voi jäädä matkan varrelle (koti reitin varrella). Myös menomatkalla tämä järjestely on mahdollinen, kunhan asia on valmentajan kanssa etukäteen sovittu. Koska kisojen päättymisaikaa + ruokailua ei etukäteen voi tarkasti määrittää, niin paluuaika uimahallille vaihtelee tilanteen mukaan. Eli hakuaika hallilta on syytä varmistaa uimarilta, tai mikäli hänellä ei ole puhelinta, niin sitten valmentajalta / matkanjohtajalta. Järjestävän uimaseuran kotisivuilta löytyy yleensä alustava aikataulu ( kuten myös kisojen osallistujaluettelokin), josta löytyy kisan loppumisaika suuntaa-antavasti.